Steun ons en help Nederland vooruit

zondag 25 juni 2017

D66 Kamerlid Tjeerd de Groot de boer op in gemeente Lochem

Vrijdag 23 juni ging Tjeerd de Groot, tweede kamerlid voor D66, in gesprek met boeren in onze gemeente over verduurzaming van de agrarische sector. Dit bezoek was op uitnodiging van Marleen van der Meulen raadslid voor D66 in Lochem en voorzitter van de landelijke werkgroep “Landbouw, Voedsel en Biodiversiteit”. De Groot bezocht drie verschillende agrarische bedrijven en sprak met boeren en deskundigen uit de sector.

Het huidige verduurzamingsbeleid is grotendeels vastgesteld in Den Haag. Alle regels en formulieren die daaruit voortkomen, slurpen veel energie en tijd van de boeren op, zo is de ervaring. De vaak enorm betrokken boeren kunnen met dit beleid niet uit de voeten, maar zien wel dat de urgentie hoog is.

Eerst de boer op
“Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat ‘het touwtje van vertrouwen’ van Jan Terlouw weer wordt teruggegeven aan de boeren, zonder dat de overheid haar greep verliest?”, Daar gaat Tjeerd de Groot naar op zoek. Dat doet hij voor de boeren en met de boeren. “Eerst de boer op, daarna pas achter de tekentafel in Den Haag”, aldus de Groot.

Los van partijpolitiek
Marleen van der Meulen benadrukt dat de landelijke werkgroep “Landbouw, Voedsel en Biodiversiteit” waar zij voorzitter van is, erop uit is om partijen te verbinden. “De partijpolitiek moet eruit.”, zo licht ze toe. “Verzuiling is hierbij een groot obstakel”. De Groot en Van der Meulen willen daarom met verschillende politieke partijen samen aan de slag.