Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 15 december 2017

Zeker zijn van snel internet in het buitengebied

De gemeente Lochem worstelde al geruime tijd met het vraagstuk: ‘Hoe krijgen wij die  honderden bewoners en bedrijven in het buitengebied op snel internet’. De coalitie had zich tot doel gesteld dit binnen de raadsperiode te realiseren. Een goede internetverbinding is en wordt immers steeds belangrijker.

Er komen veel nieuwe diensten bij die vragen om een snelle, veilige en betrouwbare verbinding. Denk hierbij aan zorg op afstand, onderwijs, uitlezen melkrobots en interactieve diensten op TV. Daarnaast wordt thuiswerken steeds belangrijker en bijvoorbeeld beveiliging van huis en haard. Glasvezel biedt deze snelle en betrouwbare internetverbinding en wij verwachten dat dit een stimulans is voor de economische ontwikkeling van het buitengebied.

Machtsmolopolie
Een van de glasvezelaanbieders in de Achterhoek is CIF, een grote speler met een uitstekende reputatie. Maar ondanks eerdere toezeggingen, zag het er naar uit dat het toch nog wel een tijdje zou gaan duren voordat CIF in ons buitengebied glasvezel zou aanleggen. Het leek erop dat dit gebeurde vanuit een aanbodgerichte strategie. Was hier sprake van machtsmonopolie?

Zelf aan de slag
Voor D66 en de coalitiepartijen was dit onacceptabel. Met 4 miljoen in de achterzak ging het college dan maar zelf aan de slag. Maar nu kwam CIF op haar schreden terug. Dat was niet de bedoeling! “Huh? Wat doen ze daar in Lochem?” Plotseling kon CIF wel snel aan de slag.

Resultaat!
Marktpartijen blijven marktpartijen. Je moet ze soms kietelen om in beweging te komen. Dankzij ons college, dankzij de standvastigheid van ons en onze coalitiepartners hebben we binnenkort glasvezel en snel internet in ons mooie buitengebied.  En voorlopig  houden we die vier miljoen achter de hand, mocht het nodig zijn.

D66 is content! En inwoners met ons, weten we. Goed voor elkaar dus.