Steun ons en help Nederland vooruit

zondag 11 februari 2018

Lochemse jongeren denken mee!

Om te weten wat er bij jongeren speelt, zijn we het gesprek aangegaan met een groep jongeren tussen de 16 en 24 jaar in onze gemeente. Een ding stond in de reacties voorop: gemeentepolitiek is onbekend en vaag. Praten hierover is saai! Jongeren hebben het idee dat hun stem er niet toe doet; dat er niet naar hen geluisterd wordt of dat zij geen verschil kunnen maken.  

Onze gesprekken gingen over wat jongeren belangrijk vinden in onze gemeente, wat vinden zij goed, welke problemen ervaren ze? Is er genoeg te doen ‘s avonds? Voel zij zich veilig? Kunnen ze de sport beoefenen die ze willen? Is muziekonderwijs toegankelijk?

Uit de gesprekken hebben we een lijst speerpunten gehaald waar we aan willen werken en waar iedereen wat aan heeft!

  • Jongeren voelen zich verbonden met de gemeente Lochem

Super! Dorpsfeesten spelen hierbij een belangrijke rol. Wel mogen er volgens jullie meer van dit soort activiteiten en feesten georganiseerd worden zoals bijvoorbeeld een festival. Een ontspannen sfeer, muziek, lekker eten en leuke activiteiten. D66 stimuleert eigen initiatief en vindt dit een goed idee!

  • Jongeren zijn blij met de aanwezigheid van een station in Lochem

Maar de ligging van het station is een aandachtspunt. De route er naartoe is slecht verlicht en aan de verkeersveiligheid valt wel wat te verbeteren. D66 vindt dit ook! Wij blijven ons inzetten voor een veilige omgeving van station Lochem.

  • Voor het uitgaan gaan jongeren veel naar omliggende steden

Met het openbaar vervoer ‘s avonds laat en ’s nachts is helaas niet mogelijk. Voor studie en stages wordt er ook veel gebruik gemaakt van trein en bus. Ook hier kan volgens jullie het OV verbeterd worden: treinen moeten vaker rijden en busverbindingen uitgebreid (zoals tussen Lochem en Zutphen). De lestijden van de middelbare school sluiten slecht aan op de bustijden.

  • Veel jongeren weten niet wat er in de schouwburg te doen is

Terwijl ze wel nieuwsgierig zijn. D66 vindt het belangrijk dat jongeren kennismaken met kunst en cultuur. Of je nou een voorstelling van Ali B of Jandino bezoekt of een mooie film. Wij zijn er van overtuigd dat dit belangrijk is voor de persoonlijke ontwikkeling. Het verbindt en stimuleert mensen van alle leeftijden om mee te doen in de samenleving.

  • Er is weinig behoefte aan uitbreiding van sportmogelijkheden

Jongeren zijn in onze gemeente tevreden over het aanbod van populaire sporten als volleybal, voetbal, hockey en fitness. D66 is voorstander voor genoeg sportvelden, ook in de wijk. Op braakliggende stukken groen kunnen bijvoorbeeld tijdelijk doelpalen geplaatst worden. Bewegen en gezond eten is belangrijk!

Voor de toekomst van de gemeente vinden we de mening van jongeren heel belangrijk. Wat zijn hun ideeën over duurzaamheid? Hoe vinden ze gemeente Lochem om in te wonen? Hebben zij straks kans op werk en een leuk huis? We zullen hendaarom blijven opzoeken om in gesprek te blijven.