Steun ons en help Nederland vooruit

Publicaties

Afsteken vuurwerk op oudejaarsavond aan banden leggen?

D66 en vuurwerk, door Marleen van der Meulen

 

Het zal u niet ontgaan zijn dat er de afgelopen jaarwisseling weer volop vuurwerk is afgestoken. Er was meer dan ooit tevoren ingekocht.

 

Heel leuk om naar te kijken, dat siervuurwerk. Van het knalvuurwerk schrik ik me altijd een spreekwoordelijk rotje. En ik niet alleen, ook mijn hond. Die durft de deur bijna niet meer uit en dat begint al een aantal dagen voor oud en nieuw.

 

Nou is D66 een sociale en liberale partij. Wat vinden wij hier nu van? Liberaal; ja, iedereen heeft een vrije keuze. Sociaal; ja, je moet wel rekening houden met anderen en je omgeving.

 

Nu is bij ons wat vuurwerk betreft de weegschaal doorgeslagen naar het sociale aspect. Er hebben te veel mensen en dieren last van vuurwerk. Daarnaast zijn wij ons steeds meer bewust van de negatieve effecten op het milieu (https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/natuur-milieu/de-gevolgen-van-vuurwerk-op-de-gezondheid-het-milieu-en-dieren/).

Het klimaat vraagt meer dan ooit onze aandacht.

 

Bovenstaande bij elkaar opgeteld zijn wij tot de slotsom gekomen dat het wenselijk is het afsteken vuurwerk op oudejaarsnacht aan banden te leggen.

 

  1. Daarom stellen wij het college voor zich aan te sluiten bij de oproep van verschillende burgemeesters en de korpschef van de Nationale Politie voor een verbod op gevaarlijk vuurwerk (vuurpijlen en knalvuurwerk) en
  2. Roepen wij het college op, samen met inwoners, politie en brandweer, te onderzoeken of het mogelijk is in onze gemeente een aantal professionele centrale vuurwerkshows te houden tijdens de jaarwisseling.

Als het kabinet deze week niet met een voorstel komt, dient D66 dit voorstel landelijk in.

 

 

Gepubliceerd op 16-01-2020 - Laatst gewijzigd op 13-01-2020